Welkom bij

Wereldwinkel Bussum

Nieuwe koffie in ons assortiment: Café de Origen

Een authentieke, top koffie met een verhaal over mensen vanuit Tanzania, Ethiopië en Guatemala die één gemeenschappelijke deler hebben; koffie!

Café de Origen zet zich in om de directe toegang voor producenten uit deze landen tot de Nederlandse markt te vergroten en zo te zorgen dat ze een goede prijs krijgen voor de koffie. Dit doen ze onder andere door in te kopen volgens de handelsvoorwaarden van Max Havelaar / Fair Trade. Wat betekent dit voor deze producenten, hun dorpen en hun land?  Lees hieronder meer over de drie soorten.

CAFE DE ORIGEN TANZANIA (snelfiltermaling)

Tanzania produceert zowel Arabica als Robusta koffie. De Robusta in deze melange komt uit Kagera, een streek in het uiterste westen van het land en de Arabica komt van de flanken van de Kilimanjaro in het noorden van het land. Hieraan dankt de koffie zijn volle en milde smaak met frisse achtergrondtonen.

Kagera is een afgelegen regio in het noordwesten van Tanzania, een regio die meer dan genoeg ellende heeft gekend. In deze lastige setting opereert de Kagera Cooperative Union (KCU) al sinds de 30-er jaren. Door de jaren heen zijn de extra inkomsten van de boeren uit Fair Trade handel gegroeid tot meer dan 7 miljoen dollar.

Dit extra geld is door de KCU gebruikt voor doelen als het opzetten en gaande houden van scholen en het geven van premies en steun voor boeren die biologisch willen gaan verbouwen.

Maar het grootste verschil kwam van een relatief kleine uitgave. In 2004 stelde het nieuwe management voor om aan iedere coöperatie 2000 dollar van het Fair Trade geld te geven. Ieder dorp mocht beslissen hoe dat geld het beste gebruikt kon worden. Deze simpele beslissing had verbazingwekkende resultaten. Dorpen repareerden weggespoelde bruggen, konden nieuwe spullen kopen voor lokale scholen en als belangrijkste: de boeren kregen een hernieuwd vertrouwen door te zien dat door hun eigen inspanningen dingen echt konden veranderen!

Prijs € 3,59

CAFE DE ORIGEN ETHIOPIE BIO (snelfiltermaling)

Ethiopië is de bakermat van de Arabica koffie, die vernoemd is naar de Ethiopische provincie Kaffa. Deze koffie komt uit de hooggebergtes in het zuiden van Ethiopië en geldt als een van de beste Arabica soorten van de wereld. De koffie heeft een zeer geurig aroma met de voor koffie kenmerkende zoete smaak.

Terwijl Ethiopië voor de meeste Europeanen synoniem is voor hongersnood, beseffen ze meestal niet dat het ook de geboorteplaats is van koffie zoals wij het kennen. Zo’n 15 miljoen Ethiopiërs zijn afhankelijk van koffie voor hun inkomsten. Daardoor betekende het inzakken van de prijzen op de wereldwijde koffiemarkt een groot gevaar voor veel mensen in Ethiopië.

Daarom richten in 1999 35 coöperaties gezamenlijk de Oromia koffie unie op. Oromia richt zich het produceren van specialistische koffie en exporteert deze direct naar het Westen. De hoge kwaliteit koffie van Oromia wordt bereikt door biologische teelt zonder kunstmest en chemicaliën.

Sinds 2000 is Oromia Fair Trade gecertificeerd. Hierdoor ontvangen de gecertificeerde coöperaties ook een ontwikkelingspremie, waarmee o.a. al vier scholen en twee klinieken zijn gebouwd. Zo zorgt één van het lands oudste producten voor positieve veranderingen in Ethiopië!

De koffie wordt op milieuvriendelijke wijze geproduceerd door kleinschalige bedrijven. De oogst wordt handmatig gedaan en er wordt uitsluitend organische mest gebruikt om de bodem vruchtbaar te houden. De Ethiopische koffieplanten geven een goede kwaliteit koffiebonen en er zijn wel 3.000 soorten koffie te onderscheiden. De Arabica-soort is van oorsprong afkomstig uit Ethiopië.

Prijs € 3,98

CAFE DE ORIGEN GUATEMALA

Guatemala wordt gezien als het culturele centrum van de Maya beschaving. Het is een van de belangrijkste en meest prominente koffie producerende landen in Latijns-Amerika. Deze SHB (“Strictly Hard Bean”) Arabica koffiebonen groeien voornamelijk op 1600 meter hoogte. SHB is de hoogste kwalificatie voor koffie in Guatemala. De koffie heeft een volmondige smaak met intense smaaknuances en veel body.

Prijs € 3,59